Сърбия и Косово се договориха за нормализиране на отношенията

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността поздрави постигнатото споразумение.

20.04.2013 | 13:05
Сърбия и Косово се договориха за нормализиране на отношенията

Сръбският премиер Ивица Дачич и косовския му колега Хашим Тачи се договориха в Брюксел за принципно нормализиране на отношенията между страните. Преговорите се водиха с посредничеството на Европейския съюз в лицето на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Политическите анализатори коментират, че въпреки оптимистичния отзвук след споразумението, договорът обхваща ограничена сфера на взаимоотношения между страните и не решава например въпроса за многочислените сръбски анклави в Косово. В допълнение, недоволни от споразумението, както от Централна Сърбия, така и от бившата нейна провинция, отправиха закани да го нарушат.

До споразумението се стигна след продължили няколко месеца преговори между страните с участието на Европейския съюз. Официално  документът ще влезе в сила след одобрението му от местните лидери в двете страни.

Въпросът за статута на Косово не е бил обсъждан. В центъра на дискусиите са били функциите на сръбската общност в Северно Косово.

Сърбия настоява за автономия на провинцията, тъй като там живеят много етнически сърби. В същото време Косово не иска да даде дори частична свобода на региона.