YouTube, Facebook и Vimeo се обединиха срещу конспиративно видео за Ковид-19

Видеото е гледано над 1,7 млн. пъти и твърди, че предпазните маски ни разболяват

09.05.2020 | 23:00 Редактор: Александра Иванова
YouTube, Facebook и Vimeo се обединиха срещу конспиративно видео за Ковид-19

YouTube, Facebook и Vimeo се обединиха срещу конспиративно видео, представящо предпазните маски като вредни. Компаниите работят за премахването или спирането на видео, което включва фалшиви, подвеждащи или недоказани твърдения за Ковид-19. Видеото е гледано над 1,7 млн. пъти до четвъртък и е споделено над 140 хил. пъти.

В продължение на 26 минути "Pandemic Movie" представя пандемията като събитие, което е създадено, за да се печели от ваксини. Сред другите твърдения, които се противопоставят на съветите на медицинските експерти е, че маските могат да направят хората по-болни, пише Investor.bg

Всичко това се случва в момент, в който медицинската общност се сблъсква с вълна от дезинформация и нападки от страна на създателите на конспиративни теории. Някои от тях прекрачиха границата отвъд публикуването онлайн, като оказват натиск върху лекарите за доказателства за това колко сериозна е пандемията.

Първоначално от Facebook са отказали да коментират дали видеото нарушава политиките на компанията. По-късно обаче излизат с позиция.

"Твърдението, че носенето на маска може да те разболее, може да доведе до непосредствена вреда, така че премахваме видеото", уточни говорителят на Facebook.

От Vimeo посочват, че се опитват активно да защитава платформата си "от съдържание, което разпространява вредна и подвеждаща здравна информация". Компанията твърди, че видеото е премахнато за нарушаване именно на тези политики и допълва, че непрестанно ще следи и ще продължи да премахва подобни видеа.

Twitter обаче посочва, че хаштаговете #PlagueofCorruption и #PandemicMovie са блокирани от търсачката си. Според компанията видеото, което е било споделено в платформата, не е нарушение на правилата. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК