Моловете в Сърбия отварят, във Франция границите остават затворени до 15 юни

Част от магазините в Румъния сащо започват постепенно да отварят врати от 15 май

08.05.2020 | 12:45 Редактор: Юлия Христова

Сърбия от днес отваря търговските центрове след като вчера извънредното положение в страната беше премахнато. А в Париж ограниченията остават в сила, дори след като отпаднат в останалите части на страната. 

Въпреки че търговските центрове в Сърбия отварят, кината и театрите все още са затворени. В сила остават носенето на маски и ръкавици на обществени места и спазването на дистанция. Градският транспорт в Белград и Ниш възобновява дейността си. Възрастните хора над 65 години, могат да излизат навън. Отварят детските градини и ясли. Остава обаче в сила забраната за масовите събирания, а учениците продължават да учат дистанционно. 

Част от магазините в Румъния сащо започват постепенно да отварят врати от 15 май. Първи ще бъдат отворени търговските обекти в молове, които имат външен вход. Моловете в страната са затворени от повече от месец, като в тях работят единствено хранителните магазини, аптеките и ателиетата за химическо чистене.

Във Франция границите остават затворени до 15 юни. Правителството предвижда от 11 май да започне излизането от изолацията, наложена заради коронавируса. Отварят и големите магазини. В някои райони, смятани за по-рискови, като столицата Париж, обаче ще останат в сила строги ограничения. 

"Франция е разделена на две, според санитарно-епидемиологичната ситуация. В департаментите, дефинирани като червени, тоест тези с по-висок риск, сред които и Париж, ученици между 11 и 14 години ще останат затворени през май и стриктни правила ще бъдат прилагани в обществения транспорт. В други части на Франция гимназиите, кафенетата и ресторантите ще могат да подновят работа в началото на юни, ако темпото на разпространението на заразата остане ниско", каза министър-председателят на Франция Едуар Филип. 

Във Франция в последните дни се отбелязва спад на смъртните случаи от коронавирус.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
miroslava2662@abv .d
преди 3 години
кага ще може да отварят грануците в франция защото молят чичо иска да се връжда в българия моляви кажете ми Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Сега като се затопли и ще умре тази гад Сигнализирай за неуместен коментар