Венесуела избира президент

Съперници за поста са настоящият президент Николас Мадуро и опозиционният кандидат Енрике Каприлес.

14.04.2013 | 09:11
Венесуела избира президент

Гражданите на Венесуела избират днес нов президент след смъртта на лидера Уго Чавес. Изборите са в един тур.

Съперници за поста са досегашният вицепрезидент и настоящ временен президент Николас Мадуро и опозиционният кандидат Енрике Каприлес, който е губернатор на щата Миранда. Каприлес бе победен от Чавес на предишните избори, припомня France Presse.

Преди смъртта си Чавес официално даде благословията си за Мадуро. Настоящият президент обеща, че ще изпълни последната воля на предшественика си и ще продължи делото му. Бившия шофьор и синдикалист Мадуро направи бърза политическа кариера. Първо той беше министър на външните работи, след което стана вицепрезидент.

Противникът му Енрике Каприлес - 40-годишен адвокат с богат политически опит - твърди, че обединява цялата опозиция, която Мадуро обвинява в съзаклятничество със САЩ. Каприлес е привърженик на социалдемокрацията от бразилски тип и на пазарната икономика. Той обещава да не премахва социалните мисии, подети от Чавес и финансирани с приходите от венесуелския петрол, но твърди, че ще затвори кранчето на евтиното черно злато за Куба, която сега получава по 100 хиляди барела дневно в замяна на командировани във Венецуела кубински лекари.

Изборите се организират в момент, в който Венесуела бележи няколко рекорда по несигурност - 16 000 убийства за 2012, инфлация от 20.1% (най-голямата в региона), недостиг на храни, режим на тока, строг контрол върху купуването на чужди валути, припомнят световните агенции.

Анализатори очакват на днешния вот да бъде поставен рекорд по изборна активност.