Реалният брой на жертвите на Ковид-19 във Великобритания е двойно по-голям?

Информацията показва, че смъртните случаи в страната са 28,7 хиляди

06.05.2020 | 06:00 Редактор: Искра Ангелова
Реалният брой на жертвите на Ковид-19 във Великобритания е двойно по-голям?

Реалният брой на смъртните случаи от новия коронавирус във Великобритания е двойно по-голям от обявения от Министерството на здравеопазването на страната и е 55 700, пише авторитетното британско издание The Times. 

Вестникът взима за основа публикуваните във вторник данни на Националната статистическа служба на Обединеното кралство (ONS). Според информацията на службата, само за една седмица, към 24 април, броят на фаталните изходи в страната превишава с 11 539 средния показател за последните пет години. 

Броят на смъртните случаи намалява леко в сравнение с данните за предходната седмица (до 17 април), но броят на смъртните случаи в старчески домове, които започнаха да се включват в официалната статистика едва от 28 април, отново се увеличи. Събирайки всички тези данни и изключвайки от тях средната смъртност за последните пет години, The Times стигна до посочената цифра.

Междувременно вестник "Гардиън", позовавайки се на данни на Министерството на вътрешните работи, информира във вторник, че от началото на годината до 23 март, когато в Обединеното кралство е въведена национална карантина, 18.1 милиона души са влезли в кралството. От тях само 273 души са изпратени в карантина, съобщава "Фокус".

Според официалната информация на 4 май броят на смъртните случаи във Великобритания достигнаха 28,7 хиляди, броят на потвърдените случаи на заразяване възлиза на 190,6 хиляди души. Както каза премиерът Борис Джонсън миналата седмица, пикът на епидемията в страната вече приключи и предстои втората фаза на борбата срещу разпространението на коронавируса, когато някои от ограниченията, въведени преди повече от месец, ще бъдат премахнати. От началото на пандемията повече от 3,5 милиона души са заразени с коронавирус по света, а над 245 хиляди са починали.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК