Лекари към Борис Джонсън: Не затваряйте здравите хора над 70 години

Около 1,8 милиона са "клинично уязвими хора"

03.05.2020 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова
Лекари към Борис Джонсън: Не затваряйте здравите хора над 70 години

Мерките за самоизолация трябва да се облекчат за здравите хора над 70 години, защото задържането им в домовете им вреди на психичното им здраве, предупредиха високопоставени лекари премиера Борис Джонсън, пише британският вестник The Times.

Британската медицинска асоциация (БMA) и Кралската колегия на личните лекари се намесиха, че възрастта сама по себе си не трябва да определя способността на хората да продължат с ежедневието си, когато правителството започне да облекчава ограниченията заради коронавируса. 

Около 1,8 милиона "клинично уязвими хора" са предупредени, че трябва да останат затворени в домовете си най-малко 12 седмици, като някои министри заявиха, че може да се наложи те да останат у дома, докато не бъде приложена ваксина, което може да отнеме година или повече, информира "Фокус".

Те включват хора "на възраст 70 и повече години, независимо от медицинските състояния" и тези "под 70 години с определени придружаващи заболявания". 

Но в изявление БМА казва: "Тотална забрана за някаква група от населението ще бъде дискриминационна и неприемлива. 

"Лекарският съюз заяви, че правителството трябва да гарантира, че "лицата с най-висок риск от инфекция са защитени", но добави: "Това трябва да се основава на индивидуален риск, който ще се прилага за всички възрасти, а не за произволна възраст от 60 или 70 години."

Снощи бащата на Джонсън, Стенли, го призова да прекрати навреме ограниченията за 80-ия му рожден ден през август, когато се надява да се изкачи на връх Килиманджаро, за да събере пари за благотворителната цел "Спаси азиатския слон". "По-скоро се надявам, че те ще облекчат ограниченията във времето", каза той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е добре, де, като видят възрастен човек на улицата паспорта ли му проверяват, за да установят на колко точно години е?Иначе са прави. Вижте, че от всякакви възрасти се разболяват и умират хора. А възрастни се и излекуват. Това не е само до възраст. Сигнализирай за неуместен коментар