Комендантски час в Сърбия, от опозицията протестираха пред парламента

Хората над 65 години могат да излизат за 2 часа по всяко време на денонощието

01.05.2020 | 13:05 Редактор: Наталия Тотева

Някои страни на Балканите затягат мерките срещу разпространението на коронавируса. В Турция отново е наложена тридневна блокада на над 30 провинции и големи градове, включително Анкара и Истанбул.

В Сърбия е въведен комендантски час. Забраната за излизане в страната е в сила от 18 ч. снощи до 5 сутринта в събота. Ще има само няколко часа прозорец през деня, като ограничението влиза в сила отново в събота от 18 ч. до 5 ч. сутринта в неделя.

Комендантският час не важи единствено за хората над 65 години. На тях е разрешено да излизат за двучасова разходка на 600 метра от дома си по всяко време на денонощието.

"Важно е да се подчертае, че през уикенда, за да се сведат до минимум социалните контакти, остава забраната за събиране на повече от двама души на открито и тази мярка ще бъде строго контролирана от властите", посочи президентът на страната Александър Вучич.

Правителството промени решението си за блокиране на цялата страна по празниците. До това доведе нарастващото обществено недоволство.

През последните дни в Сърбия се проведоха много необичайни протести. Снощи лидерите на опозицията се събраха пред парламента. Причината са cтрoгитe мерки, наложени заради пандемията, както и хаотичните действия на властите по време на кризата.


Снимка на Вук Йеремич, министър на външните работи в Сърбия между 2007 и 2012 г., и членове на опозицията от 30.04.

Хората обвиняват управляващите в прилагането на нехуманни мерки. Епидемиолозите в Сърбия предупреждават, че е рано за разхлабване на ограниченията, но властите започват поетапно облекчаване въпреки това.

От 11 май отварят детски градини и училища. Очаква се да започнат да работят и заведенията, а седмица по-късно и общественият транспорт. 

Вижте повече в репортажа.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК