Критици на властта в Китай изчезнаха, искали да кажат истината за коронавируса

Напоследък групата помести в интернет поредица от публикации във връзка с пандемията

30.04.2020 | 17:18 Редактор: Искра Ангелова
Критици на властта в Китай изчезнаха, искали да кажат истината за коронавируса

Трима критици на властта в Китай са в неизвестност. Чен Мей, Кай Уей и неговата приятелка Танг изчезнали на 19 април - съобщил братът на Чен. Пред западни информационни агенции Чен Кун е изразил предположението, че тримата са арестувани.

Полицията в Пекин е съобщила на семействата на Кай Уей и неговата приятелка само това, че двамата се намират "под домашно наблюдение", но не е уточнила къде точно. Повдигнато им било обвинение за "подстрекателство към размирици и провокации".

Проект срещу цензурата в Китай

Това мъгляво обвинение властите в Китай обикновено използват за разправа с активисти и дисиденти. За подобно "провинение" законът предвижда затвор до 5 години.

Чен Кун предполага, че изчезването на тримата е свързано с участието на Чен и Кай в инициатива срещу цензурата в страната, наречена "Терминус 2049". Проектът си поставя за цел да възстановява блокирани или изтрити от държавната цензура информации и публикации в социалните мрежи, информира "Дойче Веле".

Напоследък групата помести в интернет поредица от публикации във връзка с пандемията от коронавирус в Китай, в това число и лични впечатления на хора от град Ухан, който беше най-тежко засегнат от заразата. Статиите и информациите на "Терминус 2049" включват и теми, които китайското правителство не желае да не придобиват гласност. Например - кога точно е станало ясно, че новият коронавирус SARS-CoV-2 се предава от човек на човек.

Недоволство срещу Пекин

Групата публикува и доклада на ръководителката на спешното отделение в Централната болница на Ухан Ай Фен, която беше една от първите, предупредили за епидемията. Заради това през януари тя беше мъмрена от властите. Много китайци, а също така и чужди държави обвиняват Пекин, че е укрил важни информации за коронавируса и началото на епидемията от Ковид-19.

Изчезването на активистите от "Терминус 2049" предизвика в Китай вълна от възмущение. "За какво подстрекателство и какви точно провокации става дума? Дайте доказателства", написа в Туитър професорката по социология в Пекинския държавен университет Гуо Юхуа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Абе в социалистическа държава какво може да се очаква...пълно затъмнение, но истината ще се покаже важното е да не е много късно .... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Не е изненадващо. Там има страхотна цензура. Нито можеш да кажеш какво мислиш, нито да потърсиш каквото искаш в интернет. Обаче това е велика сила, другите държави зависят от нея и всички се правят на слепи за безчинствата им. Сигнализирай за неуместен коментар