За първи път от 1957 г. Маями бележи почти 2 месеца без убийство

В града беше обявено извънредно положение на 12 март

30.04.2020 | 00:32 Редактор: Искра Ангелова
За първи път от 1957 г. Маями бележи почти 2 месеца без убийство

Карантината и призивите да си останем вкъщи доведоха до огромен спад на престъпността в САЩ, а в Маями няма регистирано убийство от почти 2 месеца.

В града няма убийство от 17 февруари до 12 април. Справките показват, че последният път, когато в града не е имало убийства за такъв период от време, е преди 63 години - през 1957 г. Тогава Маями отбелязва 9 седмици и 3 дни без никакви убийства.

През 1960 г. също има период от 6 седмици и 5 дни без покушение.

"Може да се каже, че това се дължи на добрата работа на полицията, както и на това, че повече хора спазват правилата и си останаха вкъщи", заяви говорител на полицейското управление в Маями пред CBS News.

Полицията в града отчита спад и на друг вид престъпления, включително домашното насилие. Но шефът на полицията в Маями заяви пред "Ню Йорк Таймс", че за някои инциденти, свързани с домашно насилие и злоупотреба с деца, може да не се съобщава.

В Маями беше обявено извънредно положение на 12 март, а след това 6 пъти беше удължено. В други градове в САЩ също се наблюдава намаляване на престъпността.

Лос Анджелис също отчита спад на престъпността в сравнение с миналата година - 9.73% спад на престъпленията с насилие, а убийствата са намалели с 21% според CBS Los Angeles. Но в града има ръст на домашното насилие.

Престъпността обаче е нараснала в Чикаго, въпреки че градът е под карантина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК