САЩ доказаха кои 3 неща унищожават коронавируса

Пряката слънчева светлина, високата температура и влажност

24.04.2020 | 13:36 Редактор: Тодор Петров
САЩ доказаха кои 3 неща унищожават коронавируса

Пряката слънчева светлина, високата температура и влажност бързо унищожават новия коронавирус както във въздуха, така и на различни повърхности. Това обяви заместник-министърът на вътрешната сигурност Уилям Брайън, представяйки в Белия дом резултатите от проучване на неговото ведомство.

"Най-забележителното ни наблюдение е, че пряката слънчева светлина има силен ефект и води до смъртта на вируса както на различни повърхности, така и във въздуха. Наблюдаваме подобен ефект при висока температура и влажност. Увеличаването им е пагубно за вируса", заяви той.

Според Брайън, когато е изложен на пряка слънчева светлина, температура от 21 до 24 градуса по Целзий и влажност 80%, вирусът започва да умира по повърхност след две минути. При същите условия коронавирусът започва да се разпада във въздуха в рамките на минута и половина.

Световната здравна организация предупреждава на уебсайта си, че "продължителното излагане на хората на слънчева ултравиолетова радиация може да доведе до остри и хронични последствия за здравето – за кожата, очите и имунната система". В най-сериозните случаи може да се развие рак на кожата и катаракта, пише БГНЕС.

Снимка: Pixabay

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК