Руска медия пита: Кой стои зад слуховете за смъртта на Ким Чен Ун

Посланикът на Пхенян в Москва също не потвърди слуховете за състоянието на лидера

27.04.2020 | 23:03 Редактор: Искра Ангелова
Руска медия пита: Кой стои зад слуховете за смъртта на Ким Чен Ун

От вече две седмици глобалните медии се опитват да погребат севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Москва и Пекин не се доверяват на информацията на западната преса, а Пхенян подчерта, че информацията за лошото здравословно състояние на лидера на Северна Корея е невярна и злонамерена. Кой може да е заинтересован от разпространяващите се слухове за здравето на севернокорейския лидер? Този въпрос коментират от руското издание "Взгляд", в материал, предаден през редакторска намеса. 

В събота вечерта, 25 април, няколко световни медии съобщиха за смъртта на Ким Чен Ун, председател на Държавния съвет на Северна Корея. Така американското издание New York Post, позовавайки се на "много солиден източник" в Hong Kong Broadcast network, съобщи за "възможната смърт" на севернокорейския лидер. А японският седмичник Shukan Gendai заяви, че Ким Чен Ун е получил сърдечен удар, след което е хоспитализиран по спешност в най-близкото интензивно отделение. Нещо повече, в момента той е във "вегетативно състояние", според вестника.

Обърнете внимание, че западните медии се опитват да "погребат" Ким Чен Ун от няколко седмици. Например, не толкова отдавна, CNN, позовавайки се на източник в Белия дом, съобщи за лошото здраве на севернокорейския лидер. След това президентът на САЩ Доналд Тръмп искаше да се свърже с него. Китай обаче се усъмни в надеждността на подобна информация, а Кремъл обяви намерението си да изчака официалните данни, информира "Фокус". 

В същото време официалните власти в Пхенян отричат информацията за тежкото състояние на Ким Чен Ун и съобщават само, че държавният глава благодари на работниците на най-големите строителни проекти в страната през последните години в град Самджиен. 

Посланикът на Пхенян в Москва Син Хон Чол също не потвърди слуховете за състоянието на лидера. Любопитно е, че Сеул също не смята, че информацията за смъртта на лидера на Северна Корея е достоверна.

"Позицията на правителството е солидна. Ким Чен Ун е жив и здрав", казва Мун Чунг Ин, главният съветник по външна политика на президента на Южна Корея, цитиран от CNN. 

Между другото информацията за лошото здраве на севернокорейския лидер не идва от нищото. На 15 април, когато в Северна Корея празнува Денят на слънцето и рожденият ден на основателя на страната Ким Ир Сен, неговият внук Ким Чен Ун, противно на традицията, отсъства от тържествата. 

От друга страна, самите тържества през тази година бяха скромни заради възможното разпространение на коронавируса в страната. 

"Докато не видим (тялото му), определено не можем да кажем нищо, но не трябва да се доверявате на анонимни и на източници със съмнителна репутация", заяви пред вестник "Коммерсантъ" Константин Асмолов, руски специалист по ситуацията в Корея. Според него за Пхенян би било по-болезнено, ако Ким Чен Ун не умре, "а остане във вегетативно състояние, защото в този случай не е ясно какво ще стане с властта".

В същото време Ким Йон Ун, водещ изследовател в Центъра за корейски изследвания в Института за Далечния Изток на Руската академия на науките, смята, че да се говори за състоянието на севернокорейския лидер е рано. 

"Ким Чен Ун е същият човек като всички. Той можеше да настине, да си почива или да отиде на инспекция в секретните бази в страната. Защо властите да показват всичко това на хората?", каза експертът пред вестник "Взгляд". Той добави, че в Южна Корея и САЩ има много заинтересовани кръгове, които преувеличават подобни слухове. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК