Складират петрол по кораби и пещери, на танкерите няма място

Производители, рафинерии и търговци прибягват до по-необичайни тактики

22.04.2020 | 21:40 Редактор: Тодор Петров
Складират петрол по кораби и пещери, на танкерите няма място

Търговците на петрол се затрудняват да намерят достатъчно кораби, автомотриси, пещери и тръбопроводи, където да съхраняват горивото, тъй като традиционните складови съоръжения са запълнени, на фона на изобилното предлагане и рязко спадащото търсене заради кризата с коронавируса, информира "Ройтерс".

През последните дни бяха резервирани десетки петролни танкери за складирането на най-малко 30 милиона барела самолетно гориво, бензин и дизел в т. нар. плаващи хранилища, понеже наземните резервоари са пълни или вече запазени, сочат данни от бранша. Това количество е в допълнение към около 130 милиона барела суров петрол, които вече са на "плаващо" съхранение, посочват източници от търговските и транспортните среди.

Производители, рафинерии и търговци прибягват и до по-необичайни тактики, като складиране на суров петрол и гориво в автомотриси в североизточната част на САЩ или пък в неизползвани тръбопроводи.

В северозападния хъб за преработка и съхранение в Европа все още има място за запълване, но експертите в бранша казват, че повечето от оставащия капацитет вече е резервиран. Солните пещери в Швеция и други скандинавски страни или са пълни, или са запазени за тази цел.

Четете повече по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години