Цената на петрола падна до отрицателни стойности

Според анализатори в следващите месеци суровината ще остане евтина

21.04.2020 | 20:15 Редактор: Ивет Арабова

Най-големите държави износителки на петрол проведоха извънредна видеоконференция тази вечер, на която обсъдиха драстичния спад в цените на суровината. Коронавирусът предизвика исторически срив в цената на американския суров петрол. Стойността му падна до отрицателни стойности. Стигна се до ситуация, в която производителите да плащат на купувачите да вземат продукцията им след невиждан спад от над 250% в цената.

Основната причина – негативните перспективи за търсенето и пренаситените хранилища. В основата на всичко това е пандемията от Ковид-19.

"Важно е да се разбере, че цената е сигнал. Сега повече производители в Северна Америка ще преразгледат производството си", коментира анализаторът от Bank of America Франсиско Бланч.

Към момента суровите запаси достигат максималния си капацитет, а нефтените рафинерии в САЩ намаляват дейността си на фона на слабото търсене. Спадът във фючърсите за май на американския суров петрол повлече надолу цената и на сорта Брент, но засега спадът е контролируем, обясняват анализатори. 

"Очакват се през следващите няколко месеца петролът да остане евтин. А поскъпване да има през 2021 година", каза главният икономист за Азия в Goldman Sachs Андрю Тилтън.
 
Историческият срив на американския суров петрол беше последван от леко покачване в цената. Фючърсите за американския петрол през май се върнаха в положителната позиция от долар и 40 цента за барел, а юнските поскъпнаха до 21 долара за барел. Експертите поясняват, че промените в цената на петрола биха се усетили от крайния потребител на по-късен етап.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК