Част от Европа разхлабва мерките, СЗО алармира за смъртоносен ефект

Франция пък удължи извънредното положение с още 4 седмици 

14.04.2020 | 13:25 Редактор: Тодор Петров

Леко разхлабване на строгите мерки в Европа. Правителствата обаче предупреждават, че връщането към нормалния ритъм на живот ще отнеме време. Световната здравна организация пък алармира, че рязкото облекчаване на мерките може да е много опасно. 

Австрия е една от първите страни, които предприеха мерки за възстановяване на икономиката. Градински центрове и малки магазини отворят врати като част от плана на австрийското правителство за поетапно рестартиране на икономиката. Само в столицата Виена отварят 4500 магазина, а на 1 май ще заработят и по-големите магазини и фризьорските салони. 

Испания разреши на някои предприятия да започнат работа, както и да бъде възстановена строителната дейност. В Дания отварят училищата за по-малки деца. В Италия - най-засегнатата държава в Европа (с повече от 20 000 смъртни случая), от днес е позволено на тесен кръг от фирми да възобновят дейността си
 
Световната здравна организация приветства забавянето на пандемията в някои европейски страни, но предупреди - твърде бързото облекчаване на мерките може да доведе до ново смъртоносно възобновяване на Ковид-19.

"През изминалата седмица видяхме забавяне в някои от най-силно засегнатите страни в Европа, като Испания, Италия, Германия и Франция. Пътят за облекчаване може да бъде много опасен, ако не се управлява правилно. Този процес трябва да бъде контролиран", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Франция пък удължи извънредното положение с още 4 седмици до 11 май. Причината е, че настоящите ограничения са забавили вируса, но не са го победили. А в Швеция, която за разлика от по-голямата част от Европа не е налагала блокада, и до този момент парковете и ресторантите са отворени. Лекари от болници в Стокхолм вече алармират, че болниците са пълни с пациенти и за първи път се сблъскват с такава висока смъртност.

Вижте повече във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 години
Положението е сериозно, извънредно и няма мърдане Сигнализирай за неуместен коментар