Български адвокат поема защитата на Pussy Riot

Йонко Грозев от "Движение България на гражданите" ще представлява руската пънк група пред Европейския съд за правата на човека.

07.02.2013 | 15:36
Български адвокат поема защитата на Pussy Riot

Секретарят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев става част от екипа, поел защитата на момичетата от Pussy Riot, съобщават от партията на Меглена Кунева.

Скандалната руска пънк група е подала официална жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщава руският вестник "Коммерсант". Грозев е спечелил редица дела в страната, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването.

В 355 страници адвокатите на осъдените за хулиганство момичета обвиняват руското правителство, че е нарушило техните права на свобода на словото, на лична неприкосновеност и на справедлив съд. Основният аргумент на адвокатите е, че изпълнението на групата е било политически мотивиран художествен акт, който не е бил насочен към засягане на чувствата на вярващите.

Именно религиозната омраза беше формулировката, използвана от обвинението и легнала в основата на определената от руския съд присъда. Според жалбоподателите поставянето на обвиняемите в специалното отделение тип "аквариум" и битовите условия, в които са живеели по време на делото, също са нарушавали правата на Pussy Riot.