Унищожаваме местообитанията на животните, те ни отвръщат с вируси

Има ли връзка между нарастването на заразите и промените в околната среда?

09.04.2020 | 10:26 Редактор: Искра Ангелова
Унищожаваме местообитанията на животните, те ни отвръщат с вируси

Унищожаването на местообитанията, търговията и ловът на диви животни водят до повишаване на риска от вируси, предавани от дивата природа към хората, установи проучване.

Изследователи от UC School of Veterinary Medicine проучиха връзката между нарастването на инфекциозните заболявания и промените в околната среда. Според тях много това ще доведе до намаляване на популацията на животни в дивата природа и риск от изчезване.

Кристин Джонсън, който е начело на изследването, казва, че трябва да намерим по-безопасни начини за контакт с животински видове.

"Разпространението на вируси от животните е резултат от нашите действия, включващи дивата природа и тяхното местообитание. Следствието - те споделят своите вируси с нас. Тези действия едновременно застрашават оцеляването на видовете и увеличават риска от разпространение, а когато събереш фактите - това води до кашата, в която се намираме в момента", казва Джонсън, цитиран от "Дейли Мейл".

Екипът е изследвал 142 известни вируса, които се разпространяват от животни на хора. Те използвали и Червения списък на застрашените видове - изследвали какви са рисковете за евентуално изчезване и основните причини за намаляването на тези животни.

Учените открили ясни тенденции в риска от разпространение на вируси от животни към хора. От проучването става ясно, че вирусите между хора и добитък се разпространяват 8 пъти повече в сравнение с бозайниците. 

Учените открили също диви животни, които са се увеличили и приспособили добре към доминираната от хора среда. Това включва някои видове гризачи, прилепи и примати, които живеят сред хората, вблизост до дома, около фермите и култури, което ги прави високорискови за непрекъснатото предаване на вирусите към хора.

Професор Джонсън отбелязва: "Ние не искаме пандемии от такъв мащаб, така че трябва да намерим начини да съжителстваме безопасно с дивата природа".

Проучването е публикувано в списанието Proceedings of the Royal Society B.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК