Да избираш кой да живее и кой - да умре! Разтърсващ разказ на наша мед. сестра в Италия

Димитрина Крамарска разкри пред Bulgaria ON AIR истинското лице на кошмара на Ботуша

08.04.2020 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Италия – най-засегнатата страна от коронавирус в Европа, показва тенденция към лек спад в броя на смъртните случаи. Ситуацията обаче остава много притеснителна. За надпреварата с времето, страха в очите и битката за живота, разказ от първо лице на медицинска сестра на първа линия.

Димитрина Крамарска работи в болница в Бреша, Ломбардия, огнището на заразата с Ковид-19 на Ботуша. Сънародничката ни разказа, че лечебните заведения са трансформирани изцяло за пациенти с коронавирус.

Според нея ситуацията е изключително сериозна и за първи път в живота си се сблъсква очи в очи с такава голяма трагедия. Димитрина сподели, че смените в болницата са безкрайни.

"Веднъж като облечем защитните облекла - оставаме по 8-10 часа на крак, без да отидем до тоалетна, без да пиеш вода, без да ядеш", разказа тя.

И подчерта, че най-трудното е, когато трябва да избереш кой да живее и кой - да умре. 

"Местата в реанимация, апаратите за респирация - лимитирани са. Така че се дава шанс на по-младите пациенти с по-голям шанс за оздравяване", допълни тя.

Медицинските екипи са пряката връзка на пациентите с техните близки и най-верните им приятели в битката със заразата.

"Проблемът е, когато критичните умират. Вярвайте ми - когато имаш по 3,4,5 пациенти, които умират на една смяна, не е лесно", каза още българката в Бреша.

Димитрина сподели, че никога няма да забрави момента, когато е изпълнила последното желание на свой пациент. 

"Искаше да напише последни думи на дъщеря си. Мислех, че се шегува, дадох му лист. Беше истина, защото след 2 часа пациентът почина", болезнено откровена е тя.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК