Бум на безработицата и в Испания

Подадени са хиляди молби за обезщетение само за месец

02.04.2020 | 22:53 Редактор: Александра Иванова
Бум на безработицата и в Испания

Коронавирусът оказа силно влияние върху пазара на труда в Испания, където равнището на безработица вече е 13,8%. От Министерството на труда заявиха, че броят на молбите за обезщетение при безработица е нараснал с 302 265 през март, отбелязвайки  най-голямото месечно увеличение в историята си. В сектора на услугите се наблюдава най-значително нарастване на броя безработни, посочват от министерството, цитирани от Bloomberg.

Данните за март не включват стотиците хиляди служители, които са с временно прекратени трудови договори, заяви говорител на министерството. Тези хора са готови да се върнат на работа, след като правителството отмени блокадата и нормалната бизнес активност в страната се възобнови, предаде Investor.bg

Блокадата по европейските граници затвори туристическата индустрия, която e ключова част от икономиката. Испания е една от най-посещаваните в света, а туризмът допринася за повече от 10% от брутния ѝ вътрешен продукт.

А периодът от март до юни обикновено е времето през годината, когато в Испания се забелязва най-високо ниво на заетост, твърдят икономисти от мозъчния тръст Fedea.

"От гледна точка на пазара на труда коронавирусната криза избухна в най-лошото време на годината“ в Испания, коментира икономистът Флорентино Фелгеросо от Fedea.

Пазарът на труда в Испания все още не е излекуван от последната криза, когато страната зае милиарди евро от Европейския съюз и не само, за да избегне финансов крах. 

Снимка: Bloomberg

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК