САЩ вече са център на пандемията, на места правят тестове безплатно

В страната са регистрирани повече от 160 700 заразени

31.03.2020 | 18:36 Редактор: Ралица Братанова

Съединените щати се превърнаха в център на пандемията от коронавируса. В страната са регистрирани повече от 160 700 заразени. Жертвите са над 3 хиляди, а сред най-засегнатите са щатите Ню Йорк и Ню Джърсил

Там започват активно производство на дихателни апарати. Президентът Доналд Тръмп заяви, че страната ще бъде добре подготвена и ще може да се справи с пика на заболели от коронавирус. 

Изявлението на държавния глава идва на фона на опасения на редица специалисти и губернатори, че оборудването в болниците скоро няма да е достатъчно. 

Българката Теодора Петкова, която живее в един от най-засегнатите от заразата щати - Ню Джърси, споделя, че в района са открити два пункта за безплатно тестване за коронавирус. 

За да се овладее разпространението на вируса, губернаторите на 32 щата инструктираха хората да останат по домовете си и да излизат само при крайна необходимост. 

В Ню Йорк, където има най-голям брой на заболели, се прилагат и по-строги мерки. Забранени са несъществени събирания, а глобите за нарушителите са от 250 до 500 долара. 

Голяма част от бизнеса преустанови работа. Властите изграждат полеви болници, едната от които се намира в световноизвестният Сентрал парк в Ню Йрк. 

Анализ на разпространението на заразата в Съединените щати показва, че е възможно до август починалите от вируса да са около 82 хиляди души. 

Прогнозата е направена от институт към Вашингтонския университет, като при образуването на статистиката е взето предвид спазването на дистанция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК