ЕС бори заразата с милиарди евро, спрени полети и "зелени коридори"

Eвродепутатите подкрепиха предложенията на Европейската комисия 

27.03.2020 | 07:03 Редактор: Тодор Петров
ЕС бори заразата с милиарди евро, спрени полети и

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на коронавируса на извънредна сесия в Брюксел. За първи път в историята на институцията повечето евродепутати участваха в заседанието от дистанция и дадоха вота си по този начин. 

Eвродепутатите подкрепиха предложенията на Европейската комисия за насочване на 37 млрд. евро от европейските фондове в отговор на пандемията към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими части от икономиките на страните членки. 

Също така бе дадена зелена светлина за разширяването на фонда за солидарност на ЕС, което ще осигури до 800 милиона евро на европейските страни. Евродепутатите дадоха подкрепата си за временното спиране на празните полети заради заразата. 

Паралелно с това лидерите на страните членки проведоха видеоконференция, в която се ангажираха да гарантират гладкото управление на границите, както и функционирането на Общия пазар, в това число и чрез насоките на Комисията за т. нар. "зелени коридори".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК