Италия изписа първия заразен, той съветва да си стоим вкъщи

Имах късмета, че успях да се лекувам, сега болниците са пълни, споделя Матиа

24.03.2020 | 13:25 Редактор: Тодор Петров

Световната здравна организация предупреди, че пандемията от коронавирус набира скорост. Броят на потвърдените случаи в световен мащаб надхвърли 300 000

В Италия изписаха първия заразен с Ковид-19. 38-годишният Матиа от град Кодоньо в област Ломбардия се смята, че е първият констатиран случай на заразен с коронавирус там. Той е бил приет в болница на 19 февруари и няколко дни по-късно е преместен в реанимация с дихателна недостатъчност. На 9 март започва да диша самостоятелно. 

"Имах късмета, че успях да се лекувам. Сега болниците са пълни. Затова е важно да не контактувам с други хора. Най-хубавото е да мога да се върна към дишането самостоятелно. Голямо постижение. Сега искам да се върна към нормалния си живот", споделя Матиа. 

Мъжът е заразил няколко души. Бременната му съпруга е прекарала леко заболяването. Баща му обаче е починал от Ковид-19. Матиа е маратонец и играе футбол. Той се прибра у дома след месец в болницата, където по думите му се е сблъскал с най-голямото предизвикателство. След преживяното Матиа изпраща послание за надежда на хилядите хора, които страдат от тази пандемия. 

"Останете вкъщи. Това е най-важното", призовава италианецът.

Великобритания се присъедини към европейските държави, въвели строги мерки за ограничаване разпространението на заразата от Ковид-19. Гражданите трябва да си стоят вкъщи. Забранени са и събиранията на повече от двама души, които не са от едно и също домакинство. Мерките ще траят три седмици, след което ще бъде направен анализ. 

А в Китай, откъдето тръгна заразата, обстановката се нормализира. От утре властите премахват ограниченията за влизане и излизане от провинция Хубей след два месеца на пълна блокада. Изключение прави само град Ухан – огнището на заразата, където мерките са в сила до 8 април.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК