Извънредното положение в Испания ще бъде удължено с 15 дни?

Настоящото 15-дневно извънредно положение беше обявено на 14 март

23.03.2020 | 10:59 Редактор: Юлия Христова
Извънредното положение в Испания ще бъде удължено с 15 дни?

Испанското правителство планира да удължи извънредното положение в страната с още 15 дни, пише Bloomberg, като се позовава на информация на El Pais.

Според базирания в Мадрид вестник правителството на премиера Педро Санчес ще поиска разрешение от парламента за удължаване на инвънредното положение. Настоящото 15-дневно извънредно положение беше обявено на 14 март, като за него не беше необходимо одобрението на парламента.  

От офиса на Санчес не са отговорили на запитване на Bloomberg за коментар по темата.

Обявяването на плана идва, след като Санчес заяви в телевизионна реч в събота, че “най-лошото предстои” по отношение на разпространението на коронавируса в Испания, която вече е сред най-засегнатите страни в Европа и света.

По думите на премиера КовидCovid-19 ще продължава да се разпространява, довеждайки до все повече случаи на заразени и отнети животи през следващите няколко дни.

“Потвърдените случаи на заразени и починали ще се увеличават през следващите няколко дни. Ние трябва да останем силни до края на следващата седмица”, заяви Санчес. Повечето испанци “никога не са се сблъсквали с нещо толкова тежко”, добави той, като приветства отношението на гражданите към наложените в страната карантинни мерки.

Смъртните случаи в Испания достигнаха почти 400 през последните 24 часа, с което общият им брой нарасна до 1720. Страната е втората най-засегната от коронавируса европейска държава след Италия и четвъртата в световен мащаб, пише bloombertv.bg. 

Потвърдените случаи на заразени с Ковид-19 в Испания се увеличиха до 28572 от 24926 предишния ден, сочат данни на здравното министерство на страната. 

“Испания ще направи каквото е необходимо, за да пребори пандемията”, коментира Санчес. Той не обяви конкретни мерки, но каза, че военните ще започнат да работят за дезинфекциране на домовете на възрастните хора в региона на Мадрид, епицентър на заразата в Испания, а страната ще внесе 6 млн. теста за коронавирус. Премиерът добави, че здравният министър работи координирано с колегите си за организация на производство на медицински материали.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК