Най-мащабното затваряне на заводи от Втората световна война

Огромно е икономическото влияние от разпространението на коронавируса 

20.03.2020 | 14:16 Редактор: Тодор Петров
Най-мащабното затваряне на заводи от Втората световна война

Икономическото влияние от разпространението на коронавируса се пренася от сектора на услугите към производството от двете страни на Атлантическия океан, довеждайки до синхронизирано забавяне, невиждано от 40-те години на миналия век насам, пише Bloomberg.

Автомобилните производители в САЩ и Европа затварят фабрики в отговор на кризата след индустриалния спад в Китай, който натежа на веригите на доставка по-рано тази година и подхрани очакванията, че рецесията наближава.

Подобен ход за преоборудване и промяна на производството отразява индустриалната трансформация от 40-те години на миналия век, когато фабриките преминават от производство на потребителски стоки към такова на танкове и оръжия за нуждите на войната от двете страни на Атлантика.

Оттогава насам обаче експертите не могат да си спомнят подобно синхронизирано изключване на толкова огромни части от автомобилната индустрия. Прекъсванията на работите във фабриките в САЩ и Европа, които големите производители в сектора обявиха тази седмица, последваха подобни мерки в страни като Китай, Япония и Южна Корея.

Данни, публикувани в четвъртък, дадоха насоки за влошаването, което следва. Заявленията за безработица в САЩ се повишават от 70 хил. до 281 хил. през седмицата, приключила на 14 март, сочат данни на Министерството на труда.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК