Доверието към ХДС на Меркел падна до ниво от 2018 г.

Партията е превзета от надпревара за лидерство

09.03.2020 | 16:08 Редактор: Ивет Арабова
Доверието към ХДС на Меркел падна до ниво от 2018 г.

Общественото доверие към формацията на германския канцлер Ангела Мекрел Християндемократическия съюз (ХДС) се понижава до най-ниските си нива от октомври 2018 г. Междувременно партията е обзета от надпревара за лидерство, докато най-голямата икономика в Европа се бори с ниския растеж и влиянието от разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Християндемократическият съюз на Меркел и сестринската формация Християнсоциалният съюз съвместно събират подкрепа от 24%, което е спад от 1% спрямо миналата седмица, показва социологическо проучване на агенция Kantar, поръчано от германското издание Bild.

Това означава, че опозиционната партия "Зелените“ е само на 2 процентни пункта зад формацията на Меркел. Социалдемократическата партия, която е в управляващата коалиция, получава 17%, а антикапиталистическата формация "Левица“ е с 9%, информира Bloombergtv.bg.

Лидерите на управляващата коалиция ще се срещнат тази вечер в Берлин, за да обсъдят потенциалните мерки за справяне с икономическите последствия от коронавируса. Влиятелната индустриална федерация BDI предупреди в четвъртък за опасността от навлизане в рецесия и призова правителството да предприеме стимулиращи мерки.

Германското правителство обмисля да въведе по-леки правила за компаниите при кандидатстване за т. нар. краткосрочни работна рамка и да разшири програмата си за заеми. Също така Берлин може да ускори плановете за постепенното премахване на т. нар. данък солидарност, който помогна за финансирането на разходите за обединяването на Германия през последните три десетилетия.

Анегрет Крамп-Каренбауер бе принудена да се оттегли от поста си на председател на ХДС заради вътрешнополитическата криза преди месец. Партийните делегати ще изберат нов лидер на конгрес на 25-ти април. Фридрих Мерц, който е критик на Меркел, и Армин Лашет са водещите претенденти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК