Сълзотворен газ и шокови бомби на турско-гръцката граница

Около 40 мигранти, половината от които деца, стоят блокирани на брега на остров Лесбос

06.03.2020 | 13:16 Редактор: Юлия Христова

Напрежението на турско-гръцката граница продължава. Информационната война - също. Този път гръцкото правителство разпространи клип, за който твърди, че от турска страна се хвърлят димни бомби към граничен пункт "Кастаниес". Южната ни съседка реши, че част от мигрантите ще бъдат настанени в местни казарми, местните жители обаче оказаха съпротива и блокираха входовете им. 

Сълзотворен газ и шокови бомби прелетяха над турско-гръцката граница. Гръцката полиция отвърна с водни оръдия. Атина определи този акт като атаки, координирани от дронове, целящи да позволят на мигрантите да преминат граничната линия отвъд оградата към Гърция.

Гръцката армия пое изцяло контрола на границата и предприе засилени мерки, за да спре бежанската вълна. В отговор Турция изпрати специални полицейски отряди, които да предотвратят връщането на мигрантите обратно на нейна територия. Още вчера министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу обяви, че ще разположат 1000 полицаи, за да предотвратят връщането на мигрантите на турска земя. 

Според информацията на граничната охрана, повече от 90% са нелегални мигранти. Около 40 мигранти, половината от които деца, стоят блокирани на брега на остров Лесбос. Те прекараха и нощта там. 

Мигрантите са направили опит да влязат в Гърция и по река Марица. Военни кораби са ги спрели.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК