Ердоган към Путин: Светът е втренчил очи в нас, мерките ще успокоят региона

Държавните глави на Турция и Русия с ключова среща в Москва

05.03.2020 | 19:48 Редактор: Тодор Петров

В сирийската провинция Идлиб отново ще има опит за прекратяване на огъня след продължаващата месеци нова ескалация. Русия и Турция ще направят всичко възможно да не се изостря хуманитарната криза. Това обявиха руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган, на пресконференция след над шестчасова среща в Москва.

Турско-руски патрули ще охраняват в т. нар. "коридор за безопасност" - на няколко километра отстояние от магистралата, свързваща Алепо и Дамаск, и станала един от поводите за напрежение. Поредното прекратяване на огъня влиза сила в полунощ тази вечер.

В началото на срещата в Москва Путин е обявил, че е искал да се види лично с турския си колега, за да не попречи случващото се на иначе добрите руско-турски отношения. 

"Ситуацията в Идлиб толкова се влоши, че изисква директен личен разговор. Искам още веднъж да изкажа съболезнования за смъртта на вашите военнослужещи в Сирия. Трябва да обсъдим всичко, за да не се случва нищо подобно от тук нататък. Както и да не се разрушат руско-турските отношения, които знам, че вие също цените", заяви руският президент.

От своя страна Ердоган посочи, че е отворен към провеждането на диалог. 

"Целият свят е втренчил очи в нас. Мерките и подходящите решения, които ще вземем тук, ще успокоят региона и нашите две страни", коментира той. 

Това е третата среща между двамата президенти от началото на годината. До нея се стигна след като Турция и Сирия си нанесоха взаимни удари в зоната на деескалация в Сирия. Нaй-мaлкo 33-ма турcки вoйници зaгинaхa при въздушни удaри. В отговор турските сили използваха ракети, за да се опитат да свалят руски и сирийски военни самолети.

Снимка БГНЕС

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК