Основният фактор в Сирия е Путин, категоричен е журналист

На 5 март Ердоган и руският му колега ще се срещнат, за да обсъдят ситуацията в Идлиб

04.03.2020 | 22:00 Редактор: Ралица Братанова

Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Русия в четвъртък за среща на върха с руския си колега Владимир Путин. Те ще обсъдят нарастващото напрежение в Сирия.

"Това, което се случва в Идлиб, ще стане това, което Русия каже, а не каквото каже Турция,  САЩ, НАТО или ЕС. Основният фактор в Сирия е Путин. Неговите заповеди се изпълняват от Асад и заедно се договарят. Турция е нежелана в Сирия", коментира журналистът Мажд Алгафари в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му ако върнем лентата назад, никой не е канил там други държави официално освен Русия.

"В края на декември 2017 година, ако не се лъжа, зелени автобуси в Сирия превозваха терористи и бойци. Докъде? До град Идлиб. Целта на Русия беше да ги събере на едно място и изведнъж да изчезнат. В Идлиб почти няма мирно население", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Според него това, което говори Ердоган, че Русия удря по цивилни обекти не е вярно, защото там почти няма такива.

"Дори и да стане нещо в Идлиб, тези хора няма да тръгнат към Турция, те ще тръгнат надолу, където е спокойно в Сирия. Кои биха тръгнали да бягат  от Идлиб? Ердоган или не си прави сметка, или го прави нарочно. Към него ще тръгнат точно хората от терористичните групировки", коментира Алгафари.

Според него световният режим трябва да се промени, както и политиката на ЕС.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК