Шефът на ЦРУ подаде оставка заради изневяра

Генерал Петрейъс бе сочен като една от ключовите фигури в администрацията на Обама и дори като бъдещ кандидат за президент.

10.11.2012 | 08:58
Шефът на ЦРУ подаде оставка заради изневяра

Директорът на ЦРУ Дейвид Петрейъс подаде оставка в петък заради извънбрачна афера. Забежката на 51-годишния генерал излезе наяве покрай разследване на ФБР за възможно изтичане на информация от разузнавателното управление. Петрейъс връчи лично оставката си на президента Обама вчера.

"Женен от 37 години, аз показах извънредно лоша преценка, като се замесих в извънбрачна афера... Подобно поведение е недопустимо - и за съпруг, и за водач на организация като нашата", писа Петрейъс в писмо до медиите.

Все още няма официално потвърждение коя е жената, с която разузнавателният шеф е имал връзка. The New York Times твърди, че става дума за журналистката Пола Броудуел, автор на биографията на генерала, озаглавена "Всичко вътре" (All In).

Делата на ЦРУ ще бъдат поети временно от заместника на Петрейъс Майкъл Морел, експерт по азиатските въпроси. Наблюдателите смятат, че Обама ще му предложи позицията и за постоянно, но за целта е нужно и формалното одобрение на Сената.

Президентът разпространи обръщение, в което благодари на Петрейъс за неговата "изключителна служба" на САЩ в продължение на десетилетия. "Той бе един от най-забележителните офицери от своето поколение, и помогна на нашите въоръжени сили да се адаптират към новите предизвикателства... Моите мисли и молитви са с Дейв и Холи Петрейъс".

Петрейъс пое ЦРУ през септември миналата година след забележителна кариера в Пентагона. На него се приписва заслугата за стратегията, с която САЩ с помощта на местни хора успя да се пребори с "Ал Кайда" в Ирак. В кулоарите на Вашингтон го споменаваха дори като вероятен бъдещ кандидат-президент от Републиканската партия.