Проф. Близнашки за мигрантите: Европа е на тръни, трябва да се намери решение

Според бившия служебен премиер е добре за страната ни, че реагира в този драматичен момент

02.03.2020 | 21:57 Редактор: Ралица Братанова

Премиерът Бойко Борисов е на среща с турския президент Реджеп Ердоган. Българският министър-председател и турският държавен глава ще обсъдят възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион.

"Това решение не зависи единствено и само от България, но е важно, че се намесваме решително в един драматичен момент, когато трябва да се намери спешно решение. Добре е за страната ни, че реагира така", коментира бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в "Денят ON AIR".

По думите му Борисов е натрупал международен опит и показва държавнически качества.

"В голямата политика няма място за идеологическа обремененост. Трябва да се търсят решения, които да съответстват на геополитическите реалности", допълни бившият служебен премиер.

Той изрази мнение, че това проблем, който може да има много драматични последици, включително свързани с националната сигурност.

"Цяла Европа е на тръни. Трябва да се намери бързо решение. Че може да се разчисти теренът веднъж завинаги, че демокрацията ще победи в тези географски ширини - това са огромни илюзии. Трябва да се видят реалностите", категоричен бе Близнашки пред Bulgaria ON AIR

Той коментира и предложението за отпадане на давността за приватизацията.

"По-добре е да бъдат попитани европейските институции и Съветът на Европа изпреварващо, а не постфактум да тръгнат да разнищват нашата инициатива. Нещата са много деликатни. Една отмяна на давността ще предизвика несигурност в икономическия живот", заяви той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК