11 млн. души в Бразилия вярват, че Земята е плоска

Наричат ги плоскозмеци

28.02.2020 | 21:00 Редактор: Наталия Тотева

Нима в 21 век все още има хора, които вярват, че Земята е плоска? Отговорът е да. Прочуване показва, че 11 милиона души в Бразилия се последователи на тази теория.

Един от тях е Андерсън Невес, който има екстравагантна представа за планетата Земя. За него тя е плоска и статична, а Слънцето и Луната се въртят над нас в рамките на голям купол, който заобикаля сплесканата ни планета. 

Като Невес мислят около 7% процента от бразилското население. Наричат ги плоскозмеци. Движението е особено активно в интернет и социалните медийни платформи. 

"Плоскоземците обикновено правят свои експерименти, свои изследвания. Когато видим хоризонта, когато отидем на плажа, на върха на планината и правим снимки на морето и хоризонта, виждаме, че той винаги е плосък, има едно и също ниво, никога не прави крива, както показват в научните книги", коментира Андерсън.

"Знаем, че Земята не е плоска още от времето на Галилей в началото на 17 век, но гърците са знаели това преди повече от две хиляди години. Аргументите, че Земята е плоска, са много слаби. Например това, че Слънцето и Луната са много близо до земята. Е, разстоянието Земя – Луна е известно още от втория век пр. Хр.", обясни Роберто Коста, астроном в университета в Сао Пауло.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК