Джихадист от "Ислямска държава" се представя за Марадона в Албания

Първоначално Мислаев е бил боец в терористичната организация "Джейш ал Мухаджирун вал-Ансар"

25.02.2020 | 17:16 Редактор: Искра Ангелова
Джихадист от

От Албания в Русия е екстрадиран 35-годишният терорист от групировката "Ислямска държава" Расул Мислаев, който е чеченец по националност и до 2013 година е живял в Норилск. 

Според данните на Федералната служба за сигурност (ФСБ), през 2013 година той бяга в Сирия, за да участва в бойните действия срещу правителството на Башар Асад на страната на джихадистите, съобщава EA Daily.

Първоначално Мислаев е бил боец в джихадистката организация "Джейш ал Мухаджирун вал-Ансар", основана от етническия чеченец от Грузия Тархан Батирашвили, известен още като Абу Умар ал-Шишани. Мислаев се присъединява към Даеш, след като Батирашвили се врича във вярност на лидера на ДАЕШ Абу Бакр ал Багдади, информира "Фокус".

През 2015 г. окръжният съд на Надеречен в Чечня издаде заповед за арест на Мислаев. Чрез Интерпол Мислаев беше пуснат в международния списък за издирвания. През юли 2019 г. той е арестуван в град Дуръс, Албания, където джихадистът е стигнал като нелегален имигрант през Гърция година преди това.

Както съобщава албанската преса, пристигайки в Албания , Мислаев се присъединил към други мигранти и се опитал да се представи за безпомощен глухоням бежанец от Сирия. При ареста си в Дуръс Мислаев крещял на полицията, че е легендата на световния футбол Диего Марадона. Мислаев има портретна прилика с Марадона. Но албанските служители на реда веднага разбират, че терористът, който тогава е на 34 години, няма нищо общо с 59-годишния Марадона.

"Не съм терорист. Създадох организация за събиране на помощ за жертвите на войната в Сирия. Ако се окажа в Русия, животът ми ще бъде в опасност", уверява Мислаев.

Съдът игнорира фалшивите му уверения. През февруари терористът беше докаран в Русия от албански затвор със специален полет, придружен от служители на Интерпол. Според албанската преса, в затвора, където Мислаев чакал екстрадиция, той все още е известен като Диего Марадона.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК