Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Абу Бакр ал Багдади е бил само медийно лице на "Ислямска държава"

Коментар на Димитър Гърдев в "Денят ON AIR"

28.10.2019 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади беше убит в Сирия. Това е станало по време на специална операция в северозападната сирийска провинция Идлиб. 

Пред Bulgaria ON AIR експертът по международна сигурност Димитър Гърдев обясни, че истинското му име всъщност е Ибрахим Али ал Бадри.  

"Той самият се беше провъзгласил за халиф, което значи управник на всички мюсюлмани. Започва с едни доста умерени проповеди. Стъпва изцяло върху османската идеология и религия в едни крайни проявления",  обясни Гърдев.

Гостът в студиото на "Денят ON AIR" коментира, че Абу Бакр ал Багдади е представлявал медийния имидж на ИДИЛ, а много от организациите, воювали на терен, нямат нищо общо с него.

"Както приключи "Ал Кайда" с Осама бин Ладен, така и "Ислямска държава" като бренд ще приключи с Багдади. Идеологията ще продължи. Когато говорим за края като бренд - да. Но като говорим за военна структура, като полеви организации - не. Те са самостоятелни", заяви Гърдев.

Една от версиите за ликвидирането на Багдади е, че една от жените му е била заловена и е издала местонахождението му.

Експертът посочи, че според информацията лидерът на ИДИЛ е загинал с тримата си синове, а две от съпругите му също са били убити с директен удар към постройката, върху която се е водила операцията, с цел превенция мястото да не се превърне в място за поклоничество.

"Постоянно излизат нови факти. Очакваме обещаното от Тръмп видео на ликвидацията на Багдади", допълни още Гърдев.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК