Германските власти спряха 10 души, запътили се за "Луковмарш" в София

Студенти от Софийския университет се оплакаха от насилие от част от организаторите на събитието

21.02.2020 | 18:52 Редактор: Ралица Братанова

Германските власти спряха 10 души, които са пътували за участие в организирания "Луковмарш" в София. А студенти от Софийския университет се оплакаха от насилие от част от организаторите на събитието.

От Българския национален съюз, които всяка година организират марша, отрекоха да е имало насилие.

Шествието "Луковмарш" традиционно се организира от Българския национален съюз на 22 февруари и традиционно е съпътствано от спорове около провеждането му. И тази година не липсват изключения. 

"На 19 февруари по време на студентска дискусия, част от организаторите на "Луковмарш" влизат в Софийския университет и заплашват студентите. За това разказват в отворено писмо до властите от Студентското общество за равенство към Софийския университет".

От Българския национален съюз отрекоха да е имало насилие, а само опит да се проведе нормален разговор и споделяне на различни мнения. 

Междувременно полицията на Германия спря 10 души, в това число една жена и 9 мъже от Германия, да излетят от Дортмунд за София, като временно отне паспортите им.

"Към момента не мога да потвърдя тази информация, но ако се потвърди задържането на германските националисти, това означава, че демокрацията влиза в един много тежък период на репресии", коментира Боян Расате.

След като градските власти в София и тази година не успяха да спрат провеждането на марша, кметът на София обяви, че разчита на службите и полицията да осигурят опазването на вътрешния ред по време на събитието. 

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК