Спасяват зимния сезон във френски курорт, хеликоптер достави сняг

Еколози реагираха гневно на операцията

17.02.2020 | 12:31 Редактор: Ивет Арабова

Френски ски курорт спешно търси начин да спаси зимния сезон в топлото време. Хеликоптер достави сняг по слънчевите склонове на Люшон Сюпер-бание в Пиренеите.

Необичайните мерки бяха взети, след като температури от над 10 градуса по Целзий заплашиха да затворят зимния курорт в средата на февруари. С помощта на хеликоптер на пистите бяха качени около 50 тона сняг взети от по-високите части на планината. 

Количество доставен сняг няма да е достатъчно да се покрият всички писти, а само тези за начинаещи. От 28 писти, работят едва 6. 

Еколози обаче реагираха гневно на операцията. Според тях е безумно да се бориш с глобалното затопляне като допринасяш за него.  

"Вместо да се адаптираме към глобалното затопляне, ние ще се окажем с двоен проблем, с нещо, което коства много енергия, което допринася много за глобалното затопляне и което в допълнение е предназначено за някакъв елит, който ще може да си го позволи. Абсолютна безсмислица“, смята екологът Бастиен.

Местният съвет е платил сума от около 5000 евро за спешната снежна доставка. Практиката да се доставя сняг с хеликоптер е обичайна за алпийските курорти, но се прави за първи път в Пиренеите.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК