Борисов: Готови сме да инвестираме в трети мост на Дунав

Беше обсъдена и темата за падането на визите на българите за САЩ

15.02.2020 | 19:03 Редактор: Ивет Арабова

България е готова да инвестира в изграждането на трети мост на Дунав. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Свързаността на Северна и Южна Европа – това са основните акценти по време на срещите на премиера Бойко Борисов в Мюнхен. Той заяви, че е оказал натиск по време на разговорите да се задейства процедурата по строежа на трети или дори четвърти мост на Дунав.

"Един мост над Дунава ще върже Севера с Юга - дали ще е при Никопол, дали ще е при Силистра, където искат, те да се преборят и да ни дадат точка", каза премиерът.

Темата за безвизовото пътуване на българите до САЩ също беше обсъдена по време на конференцията.

"Президентът Тръмп пое ангажимент, да видим как ще се развият изборите, ако той бъде преизбран, със сигурност процесът за сваляне на визите ще го довършим до края", заяви Борисов.

Той добави, че е забелязал, че държавите от Западните Балкани не се отнасят сериозно към шанса, който им се дава от цяла Европа за влизане в ЕС. 

По време на форума стана ясно, че САЩ ще финансират енергийни проекти за 1 милиард долара в страните от Централна и Източна Европа, за да засилят тяхната енергийна независимост от Русия. Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Русия ще продължи да се опитва да дестабилизира западните демокрации. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК