Иран готов да увеличи военната си мощ, за да предотврати война

Напрежението между Техеран и Вашингтон нарасна от 2018 г. насам

09.02.2020 | 10:20 Редактор: Искра Ангелова
Иран готов да увеличи военната си мощ, за да предотврати война

Иран трябва да увеличи военната си мощ, за да предотврати война, заяви върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей на среща с командири от военно-въздушните сили и определи американските санкции срещу страната му като "криминален акт", предава Ройтерс.

"Трябва да бъдем силни, за да предотвратим война срещу страната. Нашата слабост ще насърчи враговете ни да атакуват Иран", каза Хаменей, цитиран от държавната осведомителна агенция ИРНА.

Ислямската република обеща да увеличи военната си сила въпреки растящия натиск от западните страни да ограничи капацитета си във военната област, включително програмата си за балистични ракети, информира Investor.bg.

Напрежението между Техеран и Вашингтон нарасна от 2018 г. насам, когато американският президент Доналд Тръмп се отказа от споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, въз основа на което Техеран прие да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигане на санкциите.

"След революцията целта им е да ни спрат да имаме силна армия и военно-въздушни сили, но погледнете ни сега. Ние дори строим самолети. Превърнахме натиска им във възможност", каза Хаменей, цитиран от държавната телевизия.

Вашингтон въведе отново парализиращи санкции, чиято цел е да спрат целия износ на петрол от Иран, твърдейки, че се стреми да накара страната да преговаря за постигането на по-обхватна сделка.

Хаменей, който определи американските санкции като „криминален акт“, забрани на ирански представители да водят разговори, ако САЩ не се върнат към споразумението и не отменят всички санкции. Той допълни, че страната му трябва да отдалечи икономиката си от зависимостта от износа на петрол.

Иран и САЩ бяха на ръба на война в началото на януари, когато най-видният генерал в Техеран Касем Сюлеймани беше убит при удар на американски дрон срещу конвоя му в Багдад.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК