"Ал Джазира": България е в центъра на операциите на агенти на ГРУ

Арабската телевизия представи "Шпионската война на Русия на Балканите"

04.02.2020 | 11:20 Редактор: Тодор Петров

България е един от главните центрове, в които оперират агентите на ГРУ, опитвайки се Русия да разпростре влиянието си в региона. Това твърди публикация на арабската телевизия "Ал Джазира", носеща името "Шпионската война на Русия на Балканите".

Според "Ал Джазира" България играе голяма роля в руските шпионски афери в региона. В основата стои отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 година, в която бе открит аналог с подобен случай с участието на българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев.

Три години по-рано, през април 2015 г., той изпада в кома, след като е отровен с неизвестно вещество. Синът му и служител на компанията му също се разболяват.

"Въпреки че българските власти започнаха разследване по случая, те го затвориха през 2016 г. поради липса на напредък", пише "Ал Джазира". И продължава:

"Намирайки сходство в случая със Скрипал, Гебрев алармира българските власти. Той смята, че е бил нападнат заради намерението си да придобие българска оръжейна фабрика и че в отравянето му са замесени руски агенти на ГРУ, потенциално свързани с негов конкурент", цитирана от БГНЕС..

По-нататък арабската медия съобщава, че за разлика от повечето други членове на Европейския съюз и НАТО и страни от Западните Балкани като Албания, Северна Македония и Черна гора, България е отказала да експулсира руски дипломати по случая Скрипал. "Обикновено тези случаи не са такива, каквито изглеждат", цитира тя коментар на премиера Бойко Борисов в Брюксел.

"Но сега София се променя", подчертава "Ал Джазира". В подкрепа тя припомня повдигнатото обвинение за опит за убийство на 23 януари 2020 г. от прокуратурата при новия главен прокурор Иван Гешев срещу трима руски граждани, за които се смята, че са агенти на ГРУ. В подкрепа на твърдението се припомня и за експулсирането на двама руси дипломати ден по-късно, както и за изгонването на още един руски дипломат през октомври.

В публикацията арабската телевизия съсредоточава вниманието си върху поредица от шпионски скандали на Балканите през последните пет години, включващи руски граждани. "Не е тайна, че регионът отдавна е поле на действие на специалните служби на Кремъл", се казва в нея.

"Повтарящите се шпионски скандали обаче е малко вероятно да нарушат тесните връзки на Русия с региона. Като цяло балканските правителства вярват в ангажираността ѝ и през последните месеци всички те проявяват готовност да поддържат тесни отношения с Русия, въпреки шпионските инциденти", пише още в публикацията. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК