Първи смъртен случай извън Китай на заразен от коронавирус

Редица държави продължават да евакуират своите граждани

02.02.2020 | 13:20 Редактор: Юлия Христова

И двете жени, които поискаха да се евакуират от Китай вече са напуснали град Ухан. Очаква се да пристигнат в България по-късно тази вечер, след което ще бъдат оставени под лекарско наблюдение във ВМА. 

Над 300 са вече жертвите, а над 14 хиляди заразените. Вече е факт първият смъртен случай извън Китай на заразен от коронавирус. Той е регистриран във Филипините.

Пациентът е на 44 години. Той е китаец от град Ухан – първоизточникът на заразата. Експерти обясняват, че е пристигнал във Филипините, след като вече бил заразен. Той е пътувал през Хонконг с 38-годишна китайка, която също е дала положителни резултати миналата седмица. В продължение на няколко дни мъжът е бил изолиран в болница в столицата на Филипините Манила.

Разболял се е от тежка пневмония. В последните дни от живота си обаче бил стабилен и показвал признаци на подобрение, накрая обаче рязко се влошил и починал. Смята се, че мъжът е имал и други придружаващи заболявания.  Редица държави продължават да евакуират своите граждани. Те се поставят под 14-дневна карантина след завръщането си.  

Много авиокомпании отмениха полетите си от и до Китай. В САЩ ще бъдат подготвени 1000 помещения за поставени под карантина граждани, за които има подозрения, че са заразени с новия коронавирус. Много болници също са готови да приемат пациенти с коронавирус. 

Нова Зеландия наложи забрана за влизане на чужденци, пътуващи от Китай. А в китайския град Ухан вече е завършен строежът на болница с 1000 легла за лекуване на болните от коронавирус. От утре там ще започне да работи медицински персонал от 1400 души.

Властите строят и още едно лечебно заведение, което трябва да бъде готово до няколко дни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК