Исторически момент: Великобритания напусна ЕС

Стотици се събраха на площада пред Парламента, за да празнуват

01.02.2020 | 14:50 Редактор: Юлия Христова

След 47 години в Европейския съюз от днес Великобритания не е част от общността. Разводът между Лондон и Брюксел стана факт след повече от три години след референдума, предопределил бъдещето на страната. 

Историческият момент беше отбелязан точно в полунощ централноевропейско време или 23 часа местно време. Голям часовник на "Даунинг стрийт" отбеляза последните минути от членството на Великобритания в Европейския съюз

Празненства "за" и "против" Brexit белязаха събитието. В реч пред нацията само час преди напускането на Общността премиерът Борис Джонсън обеща да обедини страната и да я изведе напред. 

Поради всичките си силни страни и заради всичките си възхитителни качества Европейският съюз се развива в продължение на 50 години в посока, която вече не е подходяща за тази страна.

Стотици се събраха на площада пред Парламента, за да отпразнуват Brexit, пеейки патриотични песни. И скандираха, че това е най-великият момент в историята. 

Проевропейски демонстранти пък организираха марш, за да кажат„сбогом“ на съюза. А в Шотландия се проведоха митинги срещу Брекзит и бдение. АТМ
Малка група от проевропейци се събра и в Берлин, за да протестира срещу Брекзит. АТМ А европейските институции свалиха знамената на Великобритания. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК