Асад отхвърли идеята за хуманитарни буферни зони

Сирийският президент обясни, че изходът от войната не е предрешен.

29.08.2012 | 15:45
Асад отхвърли идеята за хуманитарни буферни зони

Какъв ще бъде изходът от войната в Сирия тепърва ще стане ясно, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю по телевизионен канал, собственост на негов братовчед и един от най-богатите хора в страната.
 „Водим регионална и глобална война, затова имаме нужда от време да извоюваме победа. Мога да резюмирам всички обяснения в едно изречение: „Ние напредваме“. Ситуацията е добра, но изходът още не е предрешен. Това ще отнеме време,“ коментира Асад.

Сирийският президент похвали героичната служба на силите за сигурност и осмя дезертирането на представители на режима, като заяви, че така страната се прочиства от лишените от патриотизъм хора. Асад настоя, че въпреки редицата грешки, все още съществува силна връзка между режима и сирийския народ.

„Всички се страхуват за своята държава и това е нормално. Но бунтовниците няма да могат да всеят страх. Обръщам се към сирийците с думите, че съдбата на Сирия е в техни ръце,“ заяви Асад. Той отхвърли като нереалистична идеята за създаване на хуманитарни буферни зони на територията на страната. Този план беше предложен от съседна Турция, сирийските бежанци в която са на път да достигнат 200 хиляди. Анкара предложи тези зони да подслонят новите бежанци и да бъдат контролирани от ООН. Френският президент Франсоа Оланд вече съобщи, че Париж и неговите партньори работят по евентуалното създаване на такива буферни зони.