Затвориха City Hostel в Берлин, бил собственост на Пхенян

Хостелът предлагаше настаняване срещу 13 евро на нощ и беше предпочитано място от учениченици и студенти

29.01.2020 | 23:00 Редактор: Кристина Крумова
Затвориха City Hostel в Берлин, бил собственост на Пхенян

Административният съд в Берлин реши в полза на решение да се затвори известния в германската столица City Hostel и потвърди решението на столичните власти.

Според Берлин наемът, който плаща хостела на сградата, в която се помещава, е в нарушение на санкции наложени от ООН. Това е така, защото City Hostel Berlin се помещава в сграда, собственост на Пхенян. Операторите на хостела от турската компания EGI заявиха, че са спрели да плащат наем през 2017 г. и оспориха решението на градската управа на Берлин, пише ДВ.

Съдът се позова на директива на ЕС от 2017 г., с която се забранява използването на каквато и да е територия на Северна Корея в членките на съюза за всички цели, различни от дипломатични и консулски. Съдиите заявиха, че не са имали друг избор освен да затворят хостела, тъй като Северна Корея "представлява заплаха за световния мир заради програмата си за придобиване на ядрено оръжие".

Хостелът предлагаше настаняване срещу около 13 евро на нощ в споделени стаи и беше предпочитано място за отсядане на ученически групи и студенти, посещаващи германската столица, пише dnes.bg.

Сградата е откупена от Пхенян през 1960 г. и е приютявала роднини на севернокорейски дипломати в бившата Източна Германия. Посолството е затворено след падането на Берлинската стена, но през 2001 г. отваря отново врати. От тогава стаи и паркоместа на сградата се отдават под наем.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК