Траян Бъсеску остава президент на Румъния

Референдумът е невалиден, реши Конституционният съд.

21.08.2012 | 13:56
Траян Бъсеску остава президент на Румъния

Резултатите от референдума за отстраняване от поста на румънския президент Траян Бъсеску са невалидни, реши Конституционният съд на Румъния, предаде агенция „Аджерпрес“, като се позова на източници от съда.

Председателят на Конституционния съд Аугустин Зегрян заяви, че от гледна точка на организацията референдумът е бил валиден, но не е събран изискваният от закона кворум, тоест 50% плюс един от избирателите.

Траян Бъсеску беше отстранен от власт в началото на юли, когато управляващата Социално-либерална коалиция започна процедура по импийчмънт срещу него.

Съгласно конституцията на Румъния, президентът се отстранява от власт с референдум.

За да бъде валиден резултатът от допитването беше необходимо участието на 50% плюс един от имащите право на глас румънци или 9 154 307 от общо 18 308 612 регистрирани гласоподаватели.

Избирателните секции затвориха в деня на вота при 45.92 % избирателна активност.  Близо 88% от участвалите в референдума обаче, подкрепиха отстраняването на президента Траян Бъсеску, припомнят наблюдатели.

Управляващата Социално-либерална коалиция оспори резултатите и призова Конституционният съд да използва за справка данните от националното преброяване на избирателите от миналата година, а не на базата на остарелите данни в традиционните избирателни списъци.

Отстраненият президент Траян Бъсеску следва да се върне в президентския дворец Котрочени, посочва още „Аджерпрес“. Очаква се временният държавен глава Крин Антонеску да даде пресконференция.