Над 50 жертви и над 2000 заразени! Китай с нова ваксина срещу коронавируса

56 милиона души в страната са под карантина

26.01.2020 | 13:45 Редактор: Кристина Крумова

Китай започна да разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса, който причинява смъртоносна пневмония. Жертвите на вируса в световен мащаб вече са над 50, а заразените над 2000.

В Китай 56 милиона души са под карантина, а Ухан откъдето тръгна епидемията прилича на призрачен град. На практика няма транспорт, няма и хора по улиците. 

В града, считан за огнище на заразата, вече са изпратени повече от 14 хиляди броя защитни облекла и над 110 хиляди чифта медицински ръкавици. Министерството на търговията на Китай съобщи, че в Ухан и съседните райони има достатъчно големи запаси от стоки от първа необходимост. В града се изпращат хранителни стоки - яйца, риба, говеждо и свинско месо. 

САЩ ще евакуират всички техни служители от Ухан, със специален полет във вторник. Президентът Си Дзинпин призна, че ситуацията в страната е изключително сериозна. 

Междувременнмко бяха публикувани два научни анализа за епидемията, които твърдят, че всеки заразен с новия вирус предава болестта средно на 2-ма или 3-ма души. Това е при сегашните темпове на разпространение, които според експертите се влияят пряко от мерките за контрол и превенция от заболяването, които са в ход. 

До дни в Ухан отваря болница с 1000 легла, а в рамките на 2 седмици по спешност ще бъде изградена втора болница, с капацитет 1300 души. С цел спиране на разпространението на вируса, Китай постави под карантина близо 20 града и блокира транспортните връзки до тях. 

Бяха въведени и национални мерки за откриване на болестта във влакове, автобуси и самолети. В северният китайски град Тянцзин спира движението на междуградските автобуси, за да възпре разпространението на епидемията от новия коронавирус. Град Сиан, столица на провинция Шънси, също обяви, че спира всички междуградски автобуси. Мерки, ограничаващи транспорта, ще бъдат наложени и в цялата източна провинция Шандун, където спира движението на междуградските автобуси, а провинция Шънси забрани влизането на автобуси, идващи от други провинции. 

Властите в Хонконг пък обявиха, че с цел спиране на разпространението на болестта от днес се затварят популярните увеселителни паркове "Дисниленд" и "Оушън парк". Хотелите обаче продължават нормалната си работа. Въпреки че Китай взе драстични мерки за борба с вируса, включително забрана на груповите екскурзии в страната и чужбина, той продължава да се разпространява и извън страната. 

В Канада и Португалия бяха регистрирани първите предполагаеми случаи. Пациентите са посетили китайския град Ухан, където в края на миналата година се появи болестта. Регистрирани случаи има още във Франция, САЩ, Австралия, Япония, Тайланд, Сингапур, Южна Корея. 

Вижте повече в репортажа на Николай Грозданов

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК