Франция и САЩ се разминават с търговска война... поне засега

Макрон се свърза по телефона с Тръмп, търсейки начин да прекрати заплахата от мита

21.01.2020 | 21:22 Редактор: Юлия Христова
Франция и САЩ се разминават с търговска война... поне засега

Франция и САЩ постигнаха примирие за спора около данъчното облагане на технологични гиганти като Alphabet, компанията майка на Google, предотвратявайки търговската война по този въпрос, поне засега, предаде The Wall Street Journal.

Развръзката идва, след като френският президент Еманюел Макрон се свърза по телефона с президента Тръмп в неделя, търсейки начин да прекрати заплахата от мита, докато изработят по-широко споразумение за дигиталния данък, според американските и френски официални източници, пише Bloombertv.bg.

Като част от примирието Макрон се съгласи да отложи до края на 2020 г. данъка, който Франция наложи на големите технологични компании миналата година, заяви американски представител. В замяна на това САЩ ще отложат реципрочните мерки за страната за тази година, заяви официалният представител.

Американският служител заяви, че Макрон се е поддал на натиска на Тръмп.

Франция отказа да спре напълно цифровия данък, заяви източник от Елисейския дворец. На теория страната може да спре събирането на данъка - което започна миналата есен - докато двете страни търсят по-широка сделка.

Френските представители твърдят, че сега се надяват да постигнат международно споразумение за цифрово данъчно облагане до края на тази година.

Макрон написа в Twitter в понеделник вечерта, че е имал "страхотна дискусия" с г-н Тръмп и че "ще работим заедно по-добро споразумение, за да избегнем ескалация на митата."

Говорителят на Белия дом каза в писмено изявление, че Тръмп е разговарял с Макрон и че двамата лидери са се съгласили, че е важно да приключат успешните преговори за данъка върху цифровите услуги, като също така са обсъдили и други двустранни въпроси. 

Конфликтът започна миналата година, когато Франция, разочарована от бавните темпове на дискусиите с останалите страни за данъците за технологичните гиганти, въведе 3% данък за компании с приходи от над 750 милиона евро (832 милиона долара) от годишни глобални продажби.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК