Аятолах Али Хаменей с първа проповед от 8 години насам

Върховният лидер на Иран коментира публично напрежението между Вашингтон и Техеран

17.01.2020 | 19:00 Редактор: Кристина Крумова

Върховният лидер на Иран с първа проповед от 8 години насам. По време на петъчната молитва той коментира публично напрежението между Вашингтон и Техеран и не пропусна да отправи словесни нападки към американското правителство и лично към Доналд Тръмп.

Али Хаменей защити въоръжените сили на страната си, след признанието на Техеран, че самолетната катастрофа, при която загинаха 176 души, е причинена по погрешка. Той заяви, че Революционната гвардия е действала за "сигурността на Иран". 

Лидерите на Иран понесоха тежки критики заради признатата вина. Стигна се и до масови протести, а демонстрантите призоваха за смяна на властта. Али Хаменей призова за обединение и заяви, че враговете на Иран се опитват да използват трагичния инцидент, за да отместят фокуса от смъртта на командира на "Ал Кудс" генерал Касем Солеймани. 

Върховният лидер на Иран коментира и ракетните удари срещу военни бази в Ирак, след като американското централно командване опроверга думите на президента Тръмп и заяви, че при нападението са пострадали 11 американски военни. 

Али Хаменей подчерта, че Иран е готов да води преговори с всички други държави, освен със Съединените щати. Но предупреди, че няма доверие на европейските нации, и то най-вече на Великобритания. Последният път, в който аятолах Али Хаменей прави обръщение към нацията, е през 2012 г. по случай 33-годишнината от Ислямската революция.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК