458 млн. евро ще отпусне ЕК на България за периода 2021-2027 г.

Средствата са от Фонда за справедлив преход

16.01.2020 | 21:30 Редактор: Кристина Крумова
458 млн. евро ще отпусне ЕК на България за периода 2021-2027 г.

Предвидено е Фондът за справедлив преход на Европейската комисия (ЕК) да отпусне 458 млн. евро на България за периода 2021-2027 г., с което да се помогне на страната ни да осъществи преход към по-чиста икономика.

Сумата, определена за България, е пета по размер след тези на Полша, Германия, Румъния и Чехия. Общият размер на планираната помощ от Фонда възлиза на 7,5 млрд. евро.

Финансовата подкрепа на Пошла ще бъде в размер на 2 млрд. долара, докато тази за Германия възлиза на 877 млн. евро, съобщава Euractiv. По този начин Варшава и Берлин ще получат най-голяма помощ за прехода към по-чиста енергия от Фонда.

Въпреки тези данни предстоящите преговори за бюджета на Европейския съюз (ЕС) могат да променят критериите и самата сума, която е предвидена.

Съгласно плановете, публикувани от изпълнителния орган на ЕС във вторник, новият фонд ще бъде част от т.нар. "Механизъм за справедлив преход", който ще насочи 100 млрд. евро към подпомагане на процеса на загърбване на изкопаемите горива, като въглища, природен газ и петрол, за да може по този начин Европа да постигне целите си за климатичен неутралитет.

Заявленията за финансиране в рамките на Фонда ще се оценяват въз основа на интензитета на отделяне на парникови газове в конкретните райони, потенциалните загуби на работни места и нивото на доходите на населението. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК