България е била под прицела на генерал Солеймани

Това се посочва в резолюцията, внесена в Сената на САЩ

15.01.2020 | 12:25 Редактор: Тодор Петров

Убитият от Съдединените щати ирански генерал Касем Солеймани е планирал атаки в България. Това се твърди в резолюция, внесена в американския Сенат. 

В текста се посочват и други страни, които са били потенциална цел на генерала. Сред тях са Германия, Турция и Босна и Херцеговина. Резолюцията посочва още, че Солеймани е "мозъкът" зад терористичните атаки в Ирак и Афганистан, при които стотици американски граждани са загинали. 

Това не е първият път, в който генералът се свързва с България. Според анализатори той има връзка с атентата на бургаското летище "Сарафово". На 18 юли 2012 година в автобус с израелски туристи беше взривена бомба. Загинаха 7 души, а 35-ма бяха ранени.

Касем Солеймани бе убит след атака с дрон на 3 януари. Той бе ръководител на "Ал Кудс" и бе считан за най-влиятелния човек в Иран след върховния лидер.

В заключението на документа се посочва, че "борбата срещу Иранската републиканска гвардия, нейните сили "Ал Кудс" и всички организации, свързани с тях, представляващи заплаха за националната сигурност на САЩ, ще продължи".

Снимка: БГНЕС

Репортаж на Лилия Мустакова.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК