Сърбия на първо място в Европа по смъртност заради мръсен въздух

Дори Индия е след нея в световен мащаб

09.01.2020 | 23:10 Редактор: Кристина Крумова
Сърбия на първо място в Европа по смъртност заради мръсен въздух

Сърбия е на първо място в Европа по вредните ефекти от замърсяването, най-вече от мръсния въздух, и на девето място в света, показват резултатите от подробно проучване на Глобалния алианс за здраве и замърсяване (ГАЗЗ), пише сръбското издание "Блиц". 

В Сърбия 175 души от 100 000 умират преждевременно в резултат на замърсяването, на което са изложени в обкръжението си, показва изследването.

Д-р Деян Зуйович, пулмолог и ръководител на отделението по интервенции в Градския институт за белодробни заболявания и туберкулоза, заяви пред белградския таблоид, че замърсяването във вторник в Нов Белград е било 240, което е далеч от нормите, пише dnes.bg.

Според него властите трябвало да спрат движението в такава замърсена част от града.

Коментирайки твърденията, че замърсяването има по-опустошително въздействие върху населението на Сърбия, отколкото върху това на Индия, Зуйович казва, че този факт не е изненадващ, защото в Белград нямат институция, която да се занимава с въпросите за превенция на това явление.
 
Според изследването на ГАЗЗ, през 2017 г. от замърсяването в западната ни съседка за починали 12 317 лица, от които за 9 902 смъртоносен е бил замърсеният въздух, за 1366 – олово и за 37 души – водата.
 
Чад, Централноафриканската република, Северна Корея, Нигер, Мадагаскар, Папуа Нова Гвинея, Южен Судан и Сомалия изпреварват Сърбия, следвана от Индия, отбелязва още местната агенция "Бета".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК