Разбилият се в Техеран самолет се запалил във въздуха

Иран ще даде черните кутии от Boeing-a на Украйна

09.01.2020 | 13:38 Редактор: Ивет Арабова

Разбилият се вчера в Техеран украински самолет се е запалил още преди да падне на земята. Това се казва в предварителния доклад на иранската организация за гражданска авиация. В Украйна и Иран днес е ден на национален траур в памет на жертвите. Всички 176 души на борда загинаха.

Тъга – това чувство витае в Украйна, Иран и Канада – страните, които загубиха свои сънародници в ужасяващата самолетна катастрофа. Цветя, свещи и снимки на жертвите има на летището в Киев – дестинацията, до която трябваше да стигне самолетът от злополучния полет. 

И Канада, и САЩ призоваха за цялостно разследване, за да се установи причината за катастрофата. Канада е страна с голяма иранска диаспора. 

"Канадците имат въпроси и те трябва да получат отговори. Заедно с нашите съюзници ще направим щателно разследване. Нека да не се спекулира предварителнo", обяви канадският премиер Джъстин Трюдо.

Само личните вещи на пътниците, сред които дрехи, кукла на Дядо Коледа и ръкавица за бокс, разпръснати измежду отломките, свидетелстват за огромната трагедия. Според една от версиите повреда в двигателя е довела до инцидента.

Авиоексперти обаче са категорични, че съвременните самолети могат да летят дори само с един двигател часове наред. А на такава височина и с толкова опитен екипаж трудно може да се направи грешка. 

Иран обяви, че няма да предостави на САЩ черните кутии на разбилия се Boeing. Те обаче ще бъдат предадени на Украйна.

Вижте повече в репортажа!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК