Борисов на четири очи с Ердоган и Путин, какво следва за България?

Утре тримата ще се срещнат в Истанбул и ще обсъдят "Турски поток"

07.01.2020 | 19:52 Редактор: Ралица Братанова

Българският премиер на срещи на 4 очи с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин. 

Те ще се състоят утре в Истанбул, а основна тема на разговорите ще са доставките за България през газопровода "Турски поток". 

Какви ползи се очаква да донесат разговорите на страната ни и какви Балансът, който е в основата на българската дипломация, ще е бъде водещ и при предстоящите срещи в Истанбул, смятат експерти. 

В турската столица българският премиер ще трябва да балансира между поетите ангажименти на страната ни като член на НАТО и на ЕС от една страна, и желанието ни да сме част от големите инфраструктурни проекти, от друга.

Преди да отлети за Истанбул, в София Бойко Борисов ще има друга важна среща. Месец след подписването на споразумението за стратегическо партньорство между САЩ и България делегация от експерти по въпросите на енергетиката пристига у нас.

Поводът за визитата на българския премиер в Истанбул е официалното откриване на първата отсечка на газопровода "Турски поток". 

Проект, заради който в края на миналата година Борисов получи критики от Путин, а само преди няколко дни се качи на хеликоптер и полетя над трасето, за да покаже нагледно на Москва, че строежът напредва. 

България беще избрана за продължението на "Турски поток" през юни 2018 г. Тогава Путин специално подчерта пред Борисов, че България получава отклонението от "Турски поток" по настояване на турския президент. 

Репортаж на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК